ZwemRing

Er zijn dringend meer open zwemplaatsen nodig.
In Antwerpen is Ringland een buitenkans! Niet alleen Antwerpen heeft immers meer open zwemwater nodig.
Vraag een toekomstvisie met meer open zwemwater.
Voor je gezondheid, je plezier en je geluksgevoel.

Zet je in voor meer water op Ringland.

  • Laat je stem horen
    Waar je maar kan. Laat weten aan ontwerpers, stadsplanners, politici, buren en collega’s dat Antwerpen nood heeft aan meer open zwemwater. Schrijf je in op de nieuwsbrieven van De Grote Verbinding.
  • Shout out
    op Instagram en Facebook en draag de droom zo veel mogelijk uit:

Wij willen een ZwemRing

De droom van een Antwerpse ZwemRing.


Wij dromen van buiten zwemmen, ook in Antwerpen. Ooit was dat heel gewoon maar nu kan je nergens meer zwemmen op eigen verantwoordelijkheid. Alleen in zwembaden of 'waters die als zwemgelegenheid aangeduid zijn' zegt de politiecodex. In Antwerpen zijn dat er géén: om te zwemmen in natuurlijk open water moet je minstens 20 km ver.

Er is anders genoeg water in Antwerpen…


Open (zwem)water

Neem het Galgenweel. De IJsberenclub mag er ‘n paar keer per jaar in, verder riskeert elke zwemmer een boete. OP het water mag zeilen, surfen, wakeboarden, maar zwemmen is verboden. Ook in het Noordkasteel: alleenrecht voor bootjes. Zwemmen verboden. Behalve uitzonderlijk die ijsberen. En Muisbroek, bekend als de ‘Ekerse Put’, is het domein van duikers. Triatlonners kunnen er terecht in clubverband. Andere zwemmers niet welkom. Apartheid in het water. Wie 'mag' er zijn, wie wordt beboet?

En dan zijn er nog de resten van de vesten, waar zwemmen zou kunnen.Wij dromen van een zwemvijver in de Mastvest, en ook verderop in Ringpark Groene Vesten, in de Brilschans. Tot slot zijn er nog de fortgrachten en de dokken. Allemaal zwemmogelijkheden.

Buitenzwembaden

Zovele buitenbaden zijn verdwenen. Het prachtbad náást het Galgenweel, het Lakborszwembad in Deurne, en de drie legendarische baden op het traject van de geplande rondgemaakte Ring: het Noordkasteel, waar een nieuwe zwemplek perfect mogelijk is, het Zuiderzwembad en het Wezenbergzwembad.

Buitenzwembaden zijn er nu nog slechts twee: de aloude Molen op Linkeroever en het Boekenbergbad in Deurne, omgebouwd tot ecologische zwemvijver. Hier voel je het nijpend open zwemwatertekort en de zucht naar natuur: de vijver wordt overspoeld. De ijsberenclub telt meer dan 1400 leden, in de zomer is het blokzwemmen. De Sinjoren willen en verdienen méér…

Een ZwemRing

Ringland met meer groen, maar ook meer blauw. Stadsvernieuwing biedt een unieke kans om visionair in te zetten op de toekomst, met meer open zwemplekken. We mogen ze niet missen. Nu zit er nauwelijks zwemwater in de plannen. Water om naar te kijken ja, of zelfs twee zwemvijvers voor … honden, op Ringpark West. Enkel in de plannen voor Ringpark Lobroekdok, bij het Sportpaleis, is een zwemplek opgenomen, in een minirol, naast sport OP het water. Over openluchtzwemmen wordt minimaal gedacht, en niet buiten het concept van een zwembad. Vaak met de povere waterkwaliteit als excuus. Maar daar kan je toch iets aan doen?

Wij vragen een toekomstvisie voor Antwerpen met meer open zwemwater.
Ringland is een buitenkans!

© Copyright 2021 Outdoor Swimming Belgium. Alle rechten voorbehouden.